середа, 5 квітня 2017 р.

Прогулянка із десятковими дробами

    5 квітня 2017 року на уроці математики учні 5 класу удосконалювали вміння розв’язувати вправи на всі дії з десятковими дробами. Діти зуміли розкрити свої таланти, виявивши спостережливість, ерудицію та дізналися більше про оточуючий світ, а любов до математики допомогла їм успішно впоратися з поставленими завданнями. Почалася цікава прогулянка з історії виникнення десяткових дробів.
    Поняття десяткового дробу ввів видатний математик і астроном ал-Коші в праці «Ключ до арифметики» у 1427 році. Він перший визначив правила дій з десятковими дробами, навів приклади виконання дій з ними.
    Нічого не знаючи про відкриття ал-Коші, десяткові дроби відкрив удруге, приблизно через 150 років після нього, фламандський математик і інженер Сімон Стевін. У невеличкій праці «Децималь» Стевін виклав усю теорію десяткових дробів.
   Цілу частину десяткового дробу від дробової відокремлювали по-різному. Ал-Коші записував цілу і дробову частину різними чорнилами, або ставив між ними вертикальну риску. С. Стевін для відокремлення цілої частини від дробової ставив нуль у кружечку. Прийняту у наш час кому запропонував німецький астроном Й. Кеплер.









Немає коментарів:

Дописати коментар