середа, 9 березня 2016 р.

Такий відомий і невідомий Шевченко

   9 березня 2016 року на уроці алгебри десятикласники вивчали обернені тригонометричні функції, і було відмічено, що першим, хто запропонував ввести до програм середніх шкіл поняття функції - був Михайло Остроградський.
    Цей урок проходив у день, коли весь світ відзначає день народження Т.Г. Шевченка, тому і інформаційна хвилинка носила назву «Такий відомий і невідомий Шевченко».
   Учні дізналися, що математик із світовим іменем М.В.Остроградський та всесвітньо відомий поет Т.Г.Шевченко жили і працювали в один і той же історичний період. Т.Г. Шевченко писав про М. Остроградського: «…Великий математик зустрів нас обіймами, як земляка і як ненадовго відбулого кудись свого родича. Спасибі йому».
   Зустріч українських геніїв відбулася у 1840 р., коли вийшов перший збірник віршів Т.Г.Шевченка «Кобзар». Цю дружбу вони пронесли через усе своє життя. М.В. Остроградський знав напам’ять майже усі твори кобзаря.
   Т.Г. Шевченко у своїй повісті «Художник» писав: «Я особисто добре знав геніального математика М.В. Остроградського (а математики взагалі люди не захоплюючі), з яким доводилося обідати разом. Він, крім води, нічого не пив за столом». 
Після чергової зустрічі з М.В. Остроградським, Т.Г. Шевченко написав рядки:
І Архімед, і Галілей
Вина й не бачили. Єлей  
Потік у черево чернече!
А ви, святиє предотечі,
По всьому світу розійшлись
І крихту хліба понесли
Царям убогим. Буде бите
Царями сіянеє жито!
А люде виростуть. Умруть
Ще не зачатиє царята...
І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі.












Немає коментарів:

Дописати коментар