четвер, 31 березня 2016 р.

Заняття математичного гуртка

  Ісаак Ньютон колись сказав: «Якщо я бачив далі інших, то тільки тому, що стояв на плечах гігантів…». Одним із таких видатних «гігантів», передових вчених, був саме французький геній Рене Декарт.
   Сьогоднішнє заняття математичного гуртка було присвячено Рене Декарту – найбільшому мислителю Франції, філософу, математику, натуралісту, засновнику філософії нового часу. Його праці мали величезний вплив на подальший розвиток математики.
Він числа і фігури об'єднав,
А лінії й рівняння ототожнив,
І людству метод свій великий дав,
Такий, що знає його кожний учень
Він з геометрією алгебру здружив,
Тим кожної можливості подвоїв,
І тим найвищу шану заслужив
Спільноти мислячої світової.
Г.П. Бевз.
  Цікаво, що аристократи-театрали просили французького короля нагородити Рене Декарта, який першим запропонував метод нумерації крісел по рядах і місцях. Але король відповів: «Так, те, що винайшов Декарт, - чудово і гідно нагороди, але дати її філософу?! Ні, це вже занадто!».
   Вагомою заслугою Рене Декарт є розробка в праці «Роздуми про метод» наукових правил. Перше правило називається правилом очевидності та полягає в тому, щоб ніколи не вважати істиною те, що неможливо визнавати очевидним. Зміст другого правила зводиться до того, що слід поділити кожну річ на стільки частин, скільки потрібно, щоб краще її вивчати. Третє правило називається правилом впорядкованості та вимагає «дотримуватись певного порядку мислення», який полягає в тому, щоб починати з найпростіших і доступних для пізнання предметів і поступово сходити до складніших і важчих. Робити вичерпні переліки і всеохоплюючі огляди, щоб мати впевненість, що нічого не пропущено, - четверте правило науковця.
   Рене Декарт – це людина, яка є взірцем мудрості, таланту та людяності. Його праці – це не лише вагомий внесок у розвиток науки, зокрема математики, але й канони життя. Сподіваюся, що сьогоднішнє заняття математичного гуртка відкрило горизонти для подальшого вивчення математики та наслідування прикладу славетних науковців. 









Немає коментарів:

Дописати коментар