середа, 16 грудня 2015 р.

Заняття математичного гуртка

   15 грудня 2015 року пройшло заняття математичного гуртка. Тема заходу була присвячена застосуванню конічних перерізів в техніці та будівництві. До речі, в цей день народився Гюстав Ейфель – французький інженер-будівельник та архітектор. Г. Ейфель побудував більш ніж 200 споруд: мости, віадуки, вокзали, банки, школи, церкви. Майже усі побудовані ним 36 мостів увійшли до підручників як приклади сміливих інженерних рішень.
   Учні дізналися, що форма конічних перерізів дуже поширена в будівництві. Цікаво, що обриси «ніг» башти, яку створив конструктор Ейфель, являють собою частини рівносторонніх гіпербол. Таку форму підказали розрахунки на міцність цієї величезної споруди (заввишки 300 м), яку було збудовано в м. Парижі в 1889 р.
   Шуховська вежа в м. Помічній – водонапірна вежа, це конструкція у формі однополого гіперболоїда. Будівництво вежі було розпочато у 1932 р. разом із розширенням Помічнянського залізничного вузла, закінчене в 1934 році.
 Водонапірна вежа є не тільки пам'ятником архітектури, але, певною мірою, і історичним пам'ятником.
   В березні 1944 р. вежу намагалися підірвати під час відступу німецькі війська. Очевидці стверджують, що після вибуху, вона піднялася приблизно на 1 метр, зависла ненадовго, а потім повільно опустилася на свої підпори. Пізніше було проведено ремонт, але використовувати башту за призначенням було вже неможливо.
   Але частіше трапляються споруди, що побудовані у формі еліпса. Найвідоміша з них – Колізей у Римі, грандіозний античний амфітеатр, що вміщав до 70000 глядачів. Його арена, на якій влаштовувалися змагання та видовища, також обмежена еліпсом.
   На цьому занятті учні ще раз переконалися, у тому що саме через шкільну математику лежить шлях до широкого ознайомлення з досягненнями математичної науки, яка в наш час особливо бурхливо розвивається. Вони пересвідчилися і в тому, що розвиток математики зумовлений самим життям, яке висуває дедалі нові завдання в усіх галузях людської діяльності, спонукає до шукання нових шляхів, нових відкриттів.




Немає коментарів:

Дописати коментар