середа, 16 вересня 2015 р.

Урок-конференція




   16 вересня 2015 року проведено конференцію, присвячену видатним українським вченим-фізикам, в якій взяли участь учні сьомих класів. Обговорювався внесок у розвиток фізики Петра Григоровича Борзяка – автора комплексних досліджень фізичної природи різних фотокатодів.
  Не менш важливі відкриття в галузі фізики були зроблені Іваном Павловичем Пулюєм, фізичні прилади якого стали експонатами наукових музеїв Відня, Парижа, Праги. Він – один із перших українських вчених, який отримав світове визнання завдяки своїм дослідженням в різних галузях фізики. І.П. Пулюй в 1878 році у м. Парижі був відзначений медаллю за прилад для вимірювання механічного еквівалента теплоти. Він є автором понад 50 наукових праць з фізики.
  Яскравими українськими постатями, які розвивали фізику були: Володимир Іванович Вернадський – ввів поняття кварків — частинок, з яких складаються адрони, тобто складові атомного ядра; Олександр Теодорович Смакула – в 1935 році зробив винахід, за який отримав перший у світі патент; Лев Васильович Шубников – фундатор фізики низьких температур в Україні; Лев Давидович Ландау вивчав квантову механіку, фізику твердого тіла, та ін.; був засновником школи фізиків-теоретиків; Микола Миколайович Боголюбов – засновник радянських наукових шкіл у галузі нелінійної механіки і статистичної фізики; Микола Дмитрович Пильчиков – один із перших ядерників-експериментаторів.
Вивчення творчих здобутків вітчизняних фізиків сприяє пробудженню інтересу до науки, показує зв'язок теорії та практики. Слід пам’ятати вітчизняних науковців та примножувати надбання в галузі фізики.

Немає коментарів:

Дописати коментар