четвер, 26 травня 2016 р.

Про Івана Франка на уроці математики

    26 травня 2016 року на уроці алгебри десятикласники узагальнювали та систематизували свої знання з теми «Рівняння та нерівності».
Сподіваюся, що отримані на цьому уроці знання допоможуть моїм учня у майбутньому та пробудять гордість за Україну, яка мала, має та матиме видатних мислителів та науковців. Одним із таких геніїв є Іван Франко, великий український письменник, з творчістю якого усі знайомі.
    2016 рік в Україні проголошений роком Івана Яковича Франка, адже 27 серпня минає 160 років від дня його народження, а 28 травня – 100 років від дня смерті. Недаремно його називають академією в одній особі, бо І. Франко є автором 5 тисяч праць найрізноманітніших жанрів. Найповніше видання в Україні становить п’ятдесят томів, однак усі його роботи не вмістяться і в ста томах. Мало хто у світовій літературі може зрівнятися з ним у творчих звершеннях. Крім того Іван Якович Франко переклав українською мовою твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур. 
     Слід зазначити, що І.Я. Франко здійснив український переклад задач грецького епіграміста, автора праць з географії й астрономії Метродора, і не лише перекладав українською мовою віршовані задачі, а й сам шукав способи їх розв'язання. Спробуйте і ви розв’язати одну із задач Метродора. 
Пори дня
« О премудрий часознавче,
Яка часть дня пройшла вже?» -
«Що пройшло вже з сеї днини,
Візьми з того дві третини,
А на все дозвілля своє
Матимеш ще стільки вдвоє».











    

Немає коментарів:

Дописати коментар